A modern és tradicionális gyógyászat harmóniája kínában

A modern és tradicionális gyógyászat harmóniája kínában

2018 nyarán tett kínai utazásom során volt szerencsém a taoizmus egyik szent hegyétől, Wudangshantól alig 20 km-re fekvő Danjiangkou városba látogatni, amely híres a gyógyászatáról. Mesterem Yu Li és a Wudang hagyományainak őrzője Tsin Xia mester segítségével fogadtak minket a város fő kórházában. Amely többek között azért is híres kínában, mert hagyományos és modern gyógyászatot is használják. Kína tradicionális gyógyászatának egy része a taoistáktól származik, akik a természet és a test megfigyelésével rengeteg dologra jöttek rá az egészség megőrzés és gyógyítás kapcsán is. Maga a taoizmus eredete egészen ie. 400-ra nyúlik vissza.

A  hagyományos gyógyászatban betegségeket és abnormális működéseket vizsgálnak pulzusból, leheletből, a bőr kipárolgásának szagából és a bőrszínből is. Aki diagnosztizál, annak rendkívül kifinomult érzékekkel kell rendelkeznie. Éppen ezért gyakori hogy a hagyományos gyógyászattal foglalkozók meditációs, qi kung gyakorlat és harcművészeteket is gyakorolnak.

 

 

 

 

 

 

 

A 6. generációs orvos Si család rendelésére engedtek be minket. Si doktor úr éppen egy lábsérülést kötözött és fixált. A kötés alá saját készítésű gyógynövény keverékét kente, a kórházi tolmácsot kérdeztük az összetételéről, de azt mondta hogy a Si család még a kórháznak sem mondja el. 🙂 Együtt rendelnek a lányával, aki tovább viszi a családi hagyományt majd.

 

 

 

Majd többek között láttunk nyaki és vállfájdalmak kezelését masszázzsal, akupresszúrával és nyújtásokkal.

        

Később körbekísértek minket a kórház többi részén, ahol a rendelőben láttunk pulzus alapján diagnosztizálást, az alábbi képről sajnos lemaradt. A lenti gép egy légmechanikás pulzáló masszázsgép. Tehát még a masszázsban is a kínai hagyományos masszázs és a modern gyógymasszázs mellett gépeket is alkalmaznak.

 

Később a kórház nagy részét bejártuk láttunk sok érdekes gépet  amelyet még a betegek rehabilitációnál használnak de itt már nem nem fényképezhettem.

A látogatás végeztével a kórház előtt Korecz Kata edzőtársammal egy rögtönzött tai chi bemutatót is kellett tartanunk, ami valahogy mindig izgalmasabb ilyen nagy mesterek jelenlétében. 🙂

Si doktornő később az ebédnél Yunfei mester (Shaolinban voltak együtt gyerekként Yu mesterrel, akinél jelenleg a Zhengwu Internationalban tanulok taiji-t, shing- I -t és miao dao-t  ) vállproblémáját tette rendbe. Si doktornő egyébként egy évben elnyerte kína legszebb doktornője címet. 🙂 Yunfei mesterrel többször edzettünk hajnalban, rendkívül erős és nagyon kedves. Kölcsönösen tanítottuk egymást, Ő engem kínai nyelvre én Őt angolra. 🙂

 

A képen éppen Si doktornőnek részletesebben bemutatkozom. Ezután egy rendkívüli dolog történt amire egyáltalán nem számítottam. kaptam egy ajánlatot, hogy tanítanak nekem az édesapjával kínai hagyományos orvoslást. Egy feltétellel.. Mivel ők csak kicsit beszélnek angolul, így nekem kell előtte megtanulnom kínaiul. Amint hazaértem rögtön be is iratkoztam egy iskolába, addig csak autodidakta módon tanulgattam. Ez egy óriási lehetőség. Nagyon jelentőségteljes és megható pillanat volt. Jelenleg ott tart a dolog, hogy Si doktornő írt Yu mesternek, hogy a kórház (a kínai kormány) támogatnák ösztöndíjjal is a kint tanulásom és még tolmácsot is biztosítanak. Ez aztán végképp hihetetlen. 🙂 A papírok kitöltése után most a részletes információkat várom jelenleg.

A következő vacsoránál koccintás Si doktornővel és Dajangkou város polgármesterével. Természetesen minőségi kínai pálinkával, ami fűszeresebb és tutti fruttisabb ízű mint a mi pálinkáink. 🙂

Búcsúzásunk után másnap reggel felmentünk a Wudan hegyre ami a légkörével, az i. sz. 600- as évektől épülő templomaival egy igazi álomvilág volt. Erről külön bejegyzést lehetne írni :). Azonban volt még szerencsénk találkozni San doktorral, aki a Ba Duan Jin rejtelmeibe vezetett be minket, egy ülő chi kung gyakorlatot is tanított és nem utolsó sorban megvizsgált minket, nekem a térd megerőltetésre és máj alulműködésre (amit ő állapított meg) írt fel különböző gyógynövényeket, amelyekből itthon főzeteket kellett készíteni. San doktor kora miatt napi 4 órát foglalkozik betegekkel, a többi idejét chi kung és harcművészetek gyakorlásával, tanulással és tanítással tölti.

    

Szerencsés vagyok, hogy ilyen elhivatott és nagy tudású emberekkel találkozhattam akik fantasztikus példaképek. Köszönet érte Yu Li mesternek!

 

 

 

 

1 Comment

  • by Endy Posted 2019.08.09. 09:08

    Hatalmas élmény lehetett, gratulálok!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *